הקבוצה


פרופ׳ נעמה כהן-הנגבי
אני חוקרת ימי הביניים המאוחרים בהיבטים הכורכים חברה, תרבות, גוף, בריאות, ידע, אמונה ושייכות דתית. ספרי הראשון עסק ביחס לנפש ולרגשות במחשבה ובפרקטיקה הרפואית בדרום אירופה הנוצרית. עניינו אותי במיוחד החיבורים וההשפעות ההדדיות בין המחשבה הרפואית לתפיסות החטא והכפרה שפותחו בתקופה וכיצד שני התחומים עצבו תורת נפש ונורמות חברתיות באשר לרגשות. דרך דמותו וכתיבתו של הרופא המומר חואן מאביניון פניתי לעסוק בקסטיליה בסוף המאה ה-14 ובתרבות הבריאות והרפואה ותפקידה בעיצוב החברה הנוצרית המתהווה במרחב זה. בשנים האחרונות המחקר שלי התמקד בעדויות וביחס למשברים נפשיים אחרי לידה בימי הביניים.
המחקר על היבטים שונים של בריאות הוביל אותי להתעניין בתפקידן של אמונה, אמון ותקווה בבריאות ורפואה. MedPlaceboEffect בוחן כיצד מבעים אלו, אשר לעיתים נתפסים כמאתגרים את הרפואה המודרנית, הובנו בבריאות ימי הביניים המאוחרים.
אני מכהנת כראשת המכון ללימודים אירופיים ע"ש מוריס א' קוריאל, ועורכת שותפה בכתב העת Mediterranean Historical Review.
פרסומים נבחרים:
“Records of Trusted Medicines: Don Meir Alguades’ Segulot Muvḥanyot in Context.” Early Science and Medicine 29:2 (2024): 170-192.
Naama Cohen-Hanegbi and Guy Erez, "The womb as a wild mother beast." Postmedieval 15 (2024): 301–328.
"A Healthy Christian City: Christianizing Healthcare in Late Fourteenth Century Seville." Journal of Medieval History 48:5 (2022): 664- 685.
"Experiences: Feeling Unhealthy in Late Medieval Europe." in The Cultural History of Medicine in the Middle Ages ed. Iona McCleery (London: Berg, 2021), pp. 131-153.
“Postpartum Mental Distress in Late Medieval Europe.” The Mediaeval Journal 9:1 (2019): 109-141.

ד״ר תמר נדב
ד"ר תמר נדב היא היסטוריונית החוקרת את האופן שבו ידע רפואי עיצב ועוצב על ידי מסורות ידע נוצריות באירופה של ימי הביניים. בספרה, שעתיד להתפרסם בשנה הבאה בפלגרייב מקמילן, היא מספרת כיצד תרם הידע הרפואי שהגיע לאירופה מארצות האיסלאם במאה האחת-עשרה לעיצוב שפה נוצרית חדשה לדיון בתופעות פסיכוסומטיות, וכיצד רופאים בנו את התשתית המדעית לדיון הזה. במסגרת הפרוייקט MedPlaceboEffect, היא תבחן את התשתית המדעית שגיבשו לדיון המדייבלי בתקווה, אמון, אמונה, והשפעותיהם הגופניות והפתולוגיות.
נדב היא בוגרת תוכנית הבתר-דוקטורט של מכון כהן ומחזיקה בתואר דוקטור כפול מאוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת פריז-סיטה (Université Paris Cité).

שירי סלנט בירנבוים
שירי סלנט בירנבוים, דוקטורנטית בביה"ס להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ, אונ' תל אביב. עבודת הדוקטורט שלה, "רפואה כתרבות: שמירה על בריאות, ויכוח והדדיות במרסי בשלהי ימי הביניים", בהנחיית פרופ׳ נעמה כהן-הנגבי, עוסקת בשמירה על סביבה ובריאות במרחב העירוני הבין דתי של מרסי במאות ה 14-15.

עמר אלמקייס
עמר חוקרת את תהליך הרפורמציה והשיקום הפיזי והרוחני של זונות לשעבר בדרום-צרפת של המאה ה-14, עם כניסתן למנזר ״החוזרות-בתשובה״ באביניון. עמר היא סטודנטית לתואר שני בחוג להי סטוריה כללית באוניברסיטת תל אביב. את התואר הראשון היא קיבלה מאוניברסיטת תל אביב בהיסטוריה כללית ותולדות האמנות.

אליעזר גרינצווייג
אליעזר הוא סטודנט לתואר שני בחוג להיסטוריה, במגמת ימי הביניים באוניברסיטת תל-אביב. תחום המחקר שלו מתמקד בשחזור החוויה הרפואית של עולה הרגל לאורך הדרך הצרפתית המובילה לקומפוסטלה בין המאות ה-11 וה-14. המקורות המשמשים את המחקר כוללים קורפוסים פורמליים, הגיוגרפיים וספרותיים מאותה עת. בקריירה הקודמת שלו הוא עבד כמהנדס תעשייה וניהול.

דניאל שטרן
דני הוא סטודנט לתואר שני בחוג להיסטוריה במגמת ימי הביניים באוניברסיטת תל אביב. תחום המחקר שלו עוסק בכוחן של סיסמאות, סמלים ודרשות, להניע מגוון רחב של תהליכים כגון מסעי צלב ושינויים חברתיים. עיסוקיהו קודמים כללו הקמת חברות Startup טכנולוגיות.

דידי עצמון
דידי עצמון הוא מנהל הפרויקט של MedPlaceboEffect. בעלת תואר שני בהיסטוריה מאוניברסיטת תל אביב. התזה שלה, חומר אפל: אסתטיקה ושעבוד בבית המשפט של איזבלה ד'אסטה, חקרה כיצד ילדים אפריקאים משועבדים שימשו כנכסים אקזוטיים כדי להציג טעם ולהביע כוח במנטובה של המאה ה-15 וה-16.

Didi Atsmon
Didi Atsmon is the project manager for MedPlaceboEffect. She holds a master’s degree in history from Tel Aviv University. Her thesis, Dark Matter: Aesthetics and Enslavement at the Court of Isabella d’Este, explored how enslaved African children were used as exotic possessions to display taste and assert power in 15th- and 16th-century Mantua.